Geen categorie

Clownshelden deel 5 – Jango Edwards

Jango Edwards kwam ik tegen in Assen. Ja, je leest het goed. DE hippie clown van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, de fool der fools, die de grote podia van de Parijs, New York en Barcelona bespeelde. Die Jango Edwards speelde op een mooie zomeravond in het kleine theater van provinciehoofdstad Assen. Voor de pauze speelde hij met een jong ensemble een aantal klasieke clownsacts. Na de pauze volgde zijn hedendaagse interpretatie van de clown/fool.

Zijn stijl laat zich zien in de act die hem groot maakte….the death defying dive headfirst in a glass of water.

the dive is een goed voorbeeld van een straatact die naar het theater is gebracht. De voorbereiding op de duik is eigenlijk de show waarmee het publiek wordt vermaakt en de duik zelf de kers op de taart van de act. Wat mooi is, is de durf om groots te zijn…zo groots en meeslepend dat het grappig wordt. En hij zegt nog iets moois in zijn intro… being funny isn’t easy…it’s not about learning something new…it’s about remembering all the things that you have forgotten. Vrij vertaald om grappig te zijn moet je je al de dingen die je ooit hebt afgeleerd  weer aanleren.

Nog een ander filmpje.

Naast een piano-virtuoos toont het filmpje ook wat voor virtuoze mime-speler Jango is. Met een enorme beheersing van zijn fysieke gestel. Ook hier gaat het niet om het concert maar om de aanloop naar het concert. Met veel herhaling van zetten, variaties op het thema hand door de haren, wandelen naar de piano, raakt de trein steeds verder van het spoor.

Wat mij opvalt is de enorme vrijheid in het spelen. Binnen het stramien van herhaling van vaste patronen gebeuren ook een aantal dingen die op het eerste oog weinig met de act te maken hebben. Het schreeuwen van BONJOUR. Het als een hondje rijden tegen de stoel zorgt, het kwijlend over de stoelen lopen…het laat het publiek wakker schrikken en zorgt daarna voor een bevrijdende lach.

Jango is voor mij de clown die laat zien dat de vrijheid van spelen oneindig is. Dat de clown de grens van het betamelijke mag opzoeken als het publiek dat toelaat en wil. Dat de clown met alles wat hij heeft durft te spelen.

 

2 comments on “Clownshelden deel 5 – Jango Edwards

  1. Bedankt, prachtig optreden van hem gezien in het Olympisch stadion bij een concert van Supertramp. Ook in het vondelpark. 12 sep 2021 organiseren we weer het Rembrandtparkfestival
    ( insta&FB) niet commercieel, best wel groot buurtfestival. Geen gage maar artiesten zijn welkom en vrij in uitingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *